ZSEMLE TOJÁS NÉLKÜL

MAZSOLÁS-JOGHURTOS ZSEMLE

 


A facebookon láttam nagyon guszta zsemléket mazsolával elkészíteve, a Konyhán innen kerten túl blog tulajdonosától, de természetesen amikor kerestem, nem találtam meg a receptet, így a fontottkalács receptemet használtam fel - és a hűtőben található, már lassan életét vesztett joghurtot, hogy elkészítsem ezeket a zsemléket.

HOZZÁVALÓK

2 dl tej
3 dkg élesztő
1/2 ek cukor
50 dkg liszt
1 kk só
2 dl joghurt
1 ek olíva olaj
mazsola
egy kis tej a zsemle lekenéséhez

ELKÉSZÍTÉSE

  1.  A cukrozott tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd az összes hozzávalót összegyúrjuk és meleg/langyos helyen a duplájára kelesztjük a tésztát.
  2. Ha sima zsemlét készítünk belőle, akkor csak lecsippentünk egy darabot a tésztából és zsmelét formázva belőle a sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük. Ha mazsolával készítjük, akkor kinyújtjuk a tésztát és megszórjuk a tetejét mazsolával, majd szépen összehajtogatjuk a tésztát és egy darabot lecsípve belőle zsemlét formázunk.
  3. Lekenjük a tetejét tejjel és 180 fokon megsütjük.
Természetesen hogy szebb legyen a zsemle, szépen arányosan el lehet osztani a tésztát, hogy ne csak a szemünkre hagyatkozva legyenek a zsemle darabot összeállítva, hanem tényleg egyforma darabok kerüljenek ki a kezünk alól..





Ha Google+-on szeretnél hozzám csatlakozni, ide kattints.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések