FONOTT KALÁCS - NEM CSAK HÚSVÉTRA

FONOTT KALÁCS


Van már fent egy fonott kalács receptem, viszont ennek a kalácsnak teljesen más az ízvilága, amiatt teszem most ezt fel. Ebbe a receptbe tojássárgája is kerül, amiatt olyan szép sárga a tésztája a kalácsnak. Múlt évben is ez a recept lett a húsvéti kalács receptünk, emiatt ragaszkodtam most is a kis "hagyományunkhoz". 

Ez eredetileg Horvátország dalmáciai részéről származó recept, ezt használják a húsvéti szirnicához, ami a fonott kalács mellett egy "kötelező" húsvéti péksütemény itt a dalmát részen. Kis buci formában (kb. 30 dkg-osak), három részre bevágva, cukorral megszórva készül az a péksütemény, de én szeretem kalács formában megsütni, és az, hogy fonva kerül e az asztalra vagy buci formájában, nem módosít ugyebár az ízvilágán.

A receptet bármelyik horvát oldalon meg lehet találni, ezért forrásmegjelölést nem is teszek fel.

Három kis kalácsot készítettem ebből a mennyiségből, de természetesen lehet variálni, és két nagyobb három fonatú vagy egy hatfonatú kalács is kijön belőle.

HOZZÁVALÓK

50 dkg liszt
3 dkg élesztő
100 g vaj/margarin
100 g cukor
3 tojás sárgája
1 van.cukor
250 ml tej
citrom héja


E
LKÉSZÍTÉSE


  1. A meleg cukrozott tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd összegyúrjuk a hozzávalókat. Lágy tésztát kapunk, de nem kell további lisztet hozzátenni, dolgozzuk át alaposan a tésztát. Az összegyúrt tészta el fog válni az edény falától, akkor letakarjuk egy konyharuhával és keleszteni hagyjuk 1,5 órán keresztül. Az eredeti recept azt írja, hogy hagyjuk szobahőmérsékleten akár 8-10 órán keresztül kellni a tésztát, de ha nincs annyi türelmünk, akkor 1-1,5 óra után nyugodtan készítsük el a fonatokat.
  2. Ezt követően dolgozzuk áűt megint a tésztát, majd osszuk szét annyi részre, ahány kalácsot szeretnénk belőle majd kisütni.
  3. Fonjuk meg a kalácsokat, majd tejjel kenjük meg és 180 fokon aranysárgára süssük meg (kb. 30 perc). 


Ha Google+-on szeretnél hozzám csatlakozni, ide kattints.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések