KAGYLÓ

KAGYLÓ








Férjem mestere a tengeri halak, herkentyűk elkészítésének. Így nem is kérdés, ki főz ha ilyesmi kerül a konyhánkba.. Nagyon gyorsan, egyszerűen elkészíthető a kagyló és nálam az egyik legfinomabbnak titulált étel. Szerencsénkre a közelünkben - kb. 30 percre tőlünk - található egy kagyló "farm ", ahol mindig friss fekete kagylót lehet venni. Gyönyörű a környék, így készítettem pár képet róla.

Férjem kérdezte, hogy 5 kg-t vegyünk e vagy elég lesz a 3 kg.. Szörnyűlködve modtam, hogy persze hogy elég lesz a 3 kg (ami végülis 3,5 kg lett..).. Mindig elfelejtem ugyanis, hogy a kagylóból 1,5 kg fejenként nagyon egyszerűen eltünik az ember bendőjében, nem olyan sok az, mint amennyinek látszik. Szerintem 5 kg-t is megettünk volna könnyedén, de nem panaszkodom.. Elég volt ez bőven..

Nagyon meleg volt, így az odaúton a 1,5 éves kis Milónk el is aludt, de mire a kagyló a szatyrunkba került ő is felkelt és körülnézett. :)

Van már fent egy kagyló receptem, az elkészítésük ugyanaz, ennek ellenére a szép képek miatt felteszem ezt a fekete kagylós bejegyzést is külön.















HOZZÁVALÓK

3,5 kg kagyló
1 nagy csokor petrezselyem
oliva olaj (minden kg-ra 1 dl olajat számolhatunk)
fokhagyma
zsemlemorzsa


ELKÉSZÍTÉSE


  1. Alaposan át kell mosni a kagylót és a külsejéről letisztítani a vízben rátapadt füvet, koszt.
  2. Egy nagy edénybe tesszük a kagylót, erre a petrezselyem és a fokhagyma (mindkettő apróra feldarabolva) jön, majd egy kis zsemlemorzsa.
  3. Ráöntjük az oliva olajat és közepes lángon addig főzzük, amíg mindenhol ki nem nyílnak a kagylók. Időközönként rázogassuk meg úgy, hogy az edényre rátesszük a tetejét, egy konyharuhávalkeresztben a tetejére terítünk úgy, hogy az leszorítsa a fedőt, de a két vége az edény két-két fogóját is érje és ott meg tudjuk fogni a forró edényt. Jobbra és balra rázzuk az edényt bizonyos időközönként.



Ha Google+-on szeretnél hozzám csatlakozni, ide kattints.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések