CANTUCCI - AHOGYAN PÁLMA BARÁTNŐM KÉSZÍTI

CANTUCCI, avagy hogy indul el egy hagyomány



A következő receptet, képet és bejegyzést egy nagyon kedves barátnőm, Pálma készítette, aki kb. 10 kg cantuccit süt karácsonykor a családnak, barátoknak, így mondhatjuk, hogy nagy szakértője ennek a finomságnak. 


"A cantucci egy olasz keksz, amit pár éve rendszeresen sütök pedig egyáltalán nem karácsonyi sütemény.

Évekkel ezelőtt, ahogy bővült a család és már egyre nehezebben találtuk ki, hogy kinek mit vásároljunk, mivel lepjük meg , megbeszéltük, hogy a felnőttek nem kapnak ajándékot.  Akkor arra gondoltam, hogy ott fogunk ülni a fa körül.... a gyerekek bontogatnak , mi felnőttek meg semmi....
Ekkor kezdtem el cantuccit sütni, minden családnak, szépen becsomagolva. Azóta is nagy sikere van és mondhatom, hogy nővérem, barátnőim már kifejezetten várják a karácsonyi cantuccit.  A hagyományt Barbi barátnőm is átvette és már pár éve ő is ezzel a sütivel lepi meg a családját.
Ami nagyon jó benne, hogy hetekkel előtte el lehet készíteni, lényeg hogy sütés után jól be kell zacskózni és megőrzi puhaságát. Akik kapják azok is örülnek mert akár januárban is elfogyaszthatják a kávéjuk mellé.
Ezer féle módon lehet variálni, lehet bele tenni mogyorót, mandulát, aszalt gyümölcsöt, csokidarabokat, diót, kókuszt és még sorolhatnám.

Ohh és a lényeg kezdők is süthetik , iszonyat egyszerű megalkotni.

Recept:

60 dkg liszt,
40 dkg cukor,
1 vanília cukor,
1 sütőpor,
5 db tojás,
10 dkg vaj,
0,5 dl diólikőr
15 dkg mandula (vagy egyéb vagy vegyesen vagy ki is lehet hagyni)

Bekapcsoljuk a sütőt, 160 oC-ra kapcsoljuk, a sütőlapra (2 db) vagy tepsire pedig rátesszük a sütőpapírt. Ezután szoktam elkezdeni a tészta összeállítását.
A vajon és a mandulán kívül mindent össze kell keverni – én kézzel szoktam – ezután beletesszük a szobahőmérsékletű vajat és gyors mozdulatokkal tovább keverjük. Vigyázat ahogy a kezünk melegíti a vajat, úgy válik egyre ragacsosabbá a tészta. Végül beledolgozzuk a mandulát.
Ebből én négy rudat szoktam formázni ráhelyezem a sütőlapokra és kisütöm.
Ahogy kiveszem a sütőből azonnal vágódeszkára próbálom tenni – megjegyzem bírom a meleget – és szeletelem, ha ez nem történik meg amikor kihűl ez már egy igen nehéz feladat.

A teljes kihűlés után zacskózom vagy dobozolom ahol akár két hónapig is eláll és megőrzi az ízét, állagát.


Köszönöm Szilvi, hogy itt lehettem!"


Köszönöm, hogy megosztottad ezt velünk és remélem, hogy találkozunk még Pálma receptjeivel..min. a díjnyertes macaronjával, ami a szakácsolimpián is szerepelt már - ha nem is annak főszereplőjeként.. de legyen ez egy következő bejegyzés... :)

Ha Google+-on szeretnél hozzám csatlakozni, ide kattints.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések