FONOTT KALÁCS
- tojás nélkül
Imádok kalácsot készíteni. Hálás feladat, mert gyorsan megvan, nincs vele sok munka és mindenkinek ízlik a végeredmény.
Ez a tojás nélküli kalács könnyű ugyanakkor ugyanolyan foszlós és finom mint egy tojássárgával vagy tojással készült kalács. Meg kell mondanom, nekem ez a kedvencem, igaz húsvétra a férjem kérésére mindig a másik kalácsreceptemet használom.
Ez a tojás nélküli kalács könnyű ugyanakkor ugyanolyan foszlós és finom mint egy tojássárgával vagy tojással készült kalács. Meg kell mondanom, nekem ez a kedvencem, igaz húsvétra a férjem kérésére mindig a másik kalácsreceptemet használom.
HOZZÁVALÓK:
3 dl tej
30 g élesztő
50 dkg liszt
5 dkg vaj
4 kanál cukor
egy kis tej a kenéshez
Elkészítése:
1. A langyos cukrozott tejben felfuttatjuk az élesztőt.
2. A lisztbe beleöntöm a felfutott élsztős tejet, a felolvasztott vajat és összedolgozom.
3. Ezt követően letakarom egy konyharuhával, majd kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztem.
4. Amikor megkelt, akkor 6 részre osztom és 2 kalácsot formázok belőle, vagy alkármilyen formát.
5. A tetejét megkenem egy kis tejjel, majd a sütőben 180 fokon addig sütöm, amíg szép aranybarna nem lesz.
6. Ha elkészült a kalács én mindig lekenem még egyszer tejjel és letakarom és úgy várom meg, hogy kihűljön, vagy néha visszateszem a még meleg sütőbe úgy, hogy egy megvizezett törlőruhával takarom le. Persze ez már nem tartozik a recepthez, csak én így szoktam szinte minden kelt tésztát készíteni..
A Facebookon itt tudtom hozzám csatlakozni.
Ha Google+-on szeretnél hozzám csatlakozni, ide kattints.
Tényleg nagyon finom, és csak a kelesztés miatt hosszadalmas picit. Sütési időt kiegészítem: 20-25 perc 180 °C légkeveréssel, 10 percnél fordítottam lekentem. Köszi
VálaszTörlésElnézést a kései válaszért. rülök, hogy kipróbálta a receptemet. Én sokszor használom ezt a receptet nem csak fonott kalácsként, hanem töltött édes kifliként, stb..Próbálja ki egyszer úgy is, hogy nem keleszti 1 órán keresztül. Néha, ha időhiányban szenvedek, akkor 10-15 perc kelesztéssel készítem el és hideg sütőbe teszem a kalácsot. Úgy is szépen megkel és megsül..Én a kalácsot - illetve más kelt tésztát sem szoktam sütés közben megfordítani, addig sütöm, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz és az azt jelenti, hogy elkészült..
VálaszTörlésKöszönöm szépen a finom kalács receptet. Harmadjára sütöm.meg.csalad nagy kedvence.
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy ott is nagy kedvenc lett. Mi is nagyon szeretjük és gyakran kerül az asztalra.
VálaszTörlésJól néz ki :)
VálaszTörlésKöszönöm :) finom, foszlos érdemes kipróbálni..
TörlésKedves Szilvia! Az élesztő valóban 3g kell legyen, nem 30g? Előre is köszönöm válaszát!
VálaszTörlésTényleg el van írva! Igen, 30 gramm lesz, köszönöm az észrevételt!
VálaszTörlés4 kanál cukor mikor kerül bele?
VálaszTörlésÉn a tejbe szoktam beletenni mind a 4 kanál cukrot és ebben a cukrozott tejben futtatom fel az élesztőt. :)
Törlésköszönöm megsütöttem
VálaszTörlésSzia! A 4 kanál cukor az evőkanál? Köszi előre is:) Moncsi
VálaszTörlésIgen, 4 evőkanál cukor kell bele.
VálaszTörlésKedves Szilvia!
VálaszTörlésKöszönöm a receptet, örülök, hogy rátaláltam. Nagyon finom és szép lett a két kalácsom. Több tojás nélküli receptet elkészítettem már, de eddig ez a legjobb. Csere a szakácskönyvemben.
Nagyon örülök neki! További jó sütögetést kívánok!
TörlésKedves Szilvia,
VálaszTörléselőmelegített sütőbe kell a kalácsot rakni? Illetve le kell-e fedni, vagy bármilyen vizet alá rakni?
köszönöm! :)
Elnézést, csak most látom a kérdését. Én általában hideg sütőbe teszem és addig is kel még egy picit, amíg melegszik a sütő. Nem szoktam lefedni, sem vizet tenni alá. Szépen megkel és finom puha szokott lenni.. :)
VálaszTörlésNagyon köszönöm a receptet , kiváló, gyors, könnyű, finom.
VálaszTörlésÉn valamikor 2 vagy 3 tojást is teszek bele. Szuper!🙂.
1 kg lisztből csinálom, nem fonom hanem nyolc részre osztom, ebből
négybe kakaót gyúrok lapokra nyújtom a tepsi mérete szerint, a kakaós lapokat a fehér lapokra fektetem, feltekerem. Egy nagyobb tepsibe négy rud kerül ebből. De szoktam négy lapot nyújtani az egy kiló lisztből és krémmel töltöm meg. A lapokat olvasztott zsírral megkenem a krémet rákenem és feltekerem. Csodás. Én általában tulkelesztem a tésztáját utána dolgozom fel, Így még finomabb😁 De mindenhogy nagyon finom, ha nincs idő sok kevés kelesztés is elég és hideg sütőben indulhat a sütés ott tovább kel.. Nem lehet elrontani.
Köszönöm Szilvia a receptet. Én egy tasak szárított élesztővel csinálom, a cukrozott tejbe keverem bele az élesztőt így is nagyon jól feljön és vaj helyett olvasztott zsírral csinálom vagy olajjal igy is ugyanolyan finom. Kelesztésnél egy nagy nylonzacskot húzok a tálra így gyorsabban kel. Nagyon jó recept.
VálaszTörlés