FŐTT MARHANYELVBŐL LEVES

FŐTT MARHANYELV ÉS AZ ABBÓL KÉSZÍTETT LEVES


Nagyoooon finom. A mi családunkban nem nagyon volt közkedvelt étel, anyukám nem is nagyon próbálkozott, talán csak párszor a marhanyelvvel, mert nem talált lelkes közönségre bennünk. Velem a férjem szerettette meg, azóta ha látunk a hentesnél, akkor rögtön lecsapunk erre a finomságra, mert azért nem minden nap lehet találni marhanyelvet az üzletekben.

Mi a főzővizet is felhasználjuk, életemben nem ettem még olyan finom, ízletes húslevest, mint ennek a levéből. Persze azért meg vannak a lépések, amiket be kell tartani, és csak úgy együk meg a levesét..:) A hús, maga a nyelv pedig tényleg egy lágy, omlós finomság, ami mellé nem is szoktam semmit készíteni, a levesben főtt krumplival szoktuk enni, meg egy kis finom házi olívaolajjal és kenyérrel.

HOZZÁVALÓK

marhanyelv
répa
krumpli
zeller

ételízesítő

ELKÉSZÍTÉSE

  1. A nyelvet feltesszük annyi vízben főni, ami ellepi azt. Kb. 30-45 perc főzés múlva lekapcsoljuk a gázt alatta, kivesszük a nyelvet és a rajta található réteget szépen levágdossuk. Minden fehér rész le legyen vágva, mert az nem ehető - vagy legalábbis nem ajánlatos megenni :) Van aki sokkal tovább főzi a nyelvet, mert akkor a fehér réteg könnyen lefejthető a húsról. Ezzel azonban elveszítjük azokat az ízeket, melyek belefőnek a vízbe, mivel az első főzővizet ki kell önteni..

  1. Ezután alaposan megmossuk a nyelvet és teljesen új, tiszta vízben feltesszük ismét főni azt. Innentől mindent úgy készítük elő, mintha húslevest főznénk. Persze a főzési idő az sokszorosa egy sima húslevesének, a nyelv nagyságátó függően akár 4 órát is rá kell számolni a főzésre, de pl. én félidőben kiveszem a nyelvet és szépen felszeletelem, majd úgy teszem vissza főni, lerövidítve így egy kicsit a főzési időt.
  2. Mivel a zöldségek főzési ideje sokkal kevesebb, így azokat kb. 40-60 perccel a lekapcsolás előtt teszem bele a levesbe.  Fűszerezni kb. a főzés felénél szoktam a levest, mert megvárom, hogy a zöldégek és a hús ízesítse először azt.
  3. A leves akkor jó, ha a nyelvbe könnyen belemegy a villa - és ki is jön belőle.

A Facebookon itt tudtom hozzám csatlakozni.
Ha Google+-on szeretnél hozzám csatlakozni, ide kattints.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések