KEFÍRES SAJTOS RUDAK - VADKOVÁSZBÓL

KEFÍRES SAJTOS RUDAK - 

VADKOVÁSZBÓL


Nagyon finom a tésztája ennek a vadkovász segítségével elkészített sajtos rudaknak. Nagyon elégedett vagyok azzal, hogy az élesztő elhagyásával is milyen finom kelt tésztákat lehet elővarázsolni, ez már az x.-ik próbálkozásom és mindig feljött a tészta, arról nem is beszélve, hogy finom, lágy, jól kezelhető a vadkovász segítségével is.

Ezek a sajtos kis rudak vendégváró falatkáknak tökéletesek, de csak úgy eszegetni tv nézés közben is nagyszerű.. A tetejére én most sajtot tettem de megszórhatjuk kömánymaggal vagy egyéb magokkal is, annak függvényében éppen mi van otthon.

HOZZÁVALÓK

Vadkovászhoz (helyettesíthető 2,5 dkg élesztő+1,5 dl tej+1 kk cukor felfuttatásával)
1 dl kefír
kb.1 ek liszt
1/4 kk cukor

Tésztához:
30 dkg liszt
2 dl kefír
1 kk só
12 dkg zsír

Szóráshoz:
reszelt sajt
köménymag
szezámmag,lenmag

Lekenéshez:
tojás

ELKÉSZÍTÉSE

  1. A vadkovászhoz valókat min. előző nap/este összekeverjük, majd hagyjuk szobahőmérsékleten. Akkor használható a vadkovász, ha habos, lyukacsos a teteje. Ha nem akarunk vadkovászt használni, akkor helyettesítsük 2,5 dkg élesztő+1,5 dl tej+1 kk cukor felfuttatásával.
  2. A tészta hozzávalóit összekeverjük, beletesszük a vadkovászt is és egynemű tésztává dolgozzuk össze. Ha szükségét érezzük, akkor pótoljuk még egy kicsit a lisztet - a vadkovász milyenségétől függően. Puha, de jól kezelhető tésztát kapunk.
  3. Pihentessük 1,5-2 órán keresztül. Ha sima élesztővel dolgozunk, akkor elegendő 1 órát pihentetni a tésztát. Nyújtsuk ki és vágjuk fel nekünk tetsző szélességű csíkokra.
  4. Ezt követően lekenjük tojással, majd megszórjuk sajttal/köménymaggal/magokkal és 170 fokon megsütjük.

Ha Google+-on szeretnél hozzám csatlakozni, ide kattints.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések