HAGYMÁS VÉR -AHOGY ANYUKÁM KÉSZÍTI
HAGYMÁS VÉR -
AHOGYAN ANYUKÁM KÉSZÍTI
Sajnos nem sokszor van alkalmunk hazalátogatni Magyarországra, de mindig rengeteg élménnyel, feltőltődve jövünk vissza. A mostani látogatásunkra édesapám nagy gonddal szervezte a malacvágást, mindenképpen meg akarta mutatni a horvát férjemnek, hogy mi otthon Magyarországon mit hogyan csinálunk.. Örült is neki nagyon Iván, kint forgolódott ő is a hentes körül, segítkezett serényen..
Minden reggel azzal kezdünk, hogy elkészíti a vért anyukám.. Imádjuk, anélkül nem is disznótor a disznótor szerintem.. (meg még pár dolog nélkül).. A férjem még soha nem próbálta a hagymást vért és amikor mondtam neki, hogy mi a frissel leőlt malac vérét megesszük, akkor csak csodálkozva nézett.. =D Persze megkóstolta és nagyon ízlett neki, repetázott is párszor - mint ahogyan én is.. :)
HOZZÁVALÓK
vér
zsír
hagyma
só
bors
ELKÉSZÍTÉSE
- A friss vér nagyon gyorsan megalvad, amit anyukám egy késsel - még az edényben - bevagdos, majd egy kanállal beleszaggatja a forró vízbe a vért. (Egyszerűbb a kanál helyett csak a kezünket használni és úgy átszedni egy nagy fazék forró vízbe a vért, ahol megabáljuk azt (megfőzi). Csak az alvadt vért kell átszedni, a folyékony részt nem, mert az sok vizet tartalmaz, nem jó erre a célra.
Amíg fő a vér, addig zsíron üvegesre pirítunk 2-3 felszeletelt hagymát. Ez adja meg az igazi ízét a vérnek..
A megfőtt és a víztől alaposan kinyomkodott vérdarabokat átszedjük a hagymás edénybe. A vízet a legegyszerűbben úgy lehet kinyomni a vírből, hogy egy szitával merjük ki a vért, amit fakanállal szépen megnyomkodunk, hogy kicsöpögjön belőle az összes felesleges víz, amit magába szívott.
A hagymás zsíron összesütjük a hozzávalókat. Sóval és borssal ízesítjük. Tehetünk bele egy késhegynyi pirospaprikát, csak a színe kedvéért, de elegendő a só és a bors is.
A Facebookon itt tudtom hozzám csatlakozni.
Ha Google+-on szeretnél hozzám csatlakozni, ide kattints.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése
Ide írhatod az üzenetedet: