HAGYMÁS VÉR -AHOGY ANYUKÁM KÉSZÍTI

HAGYMÁS VÉR - 

AHOGYAN ANYUKÁM KÉSZÍTI



Sajnos nem sokszor van alkalmunk hazalátogatni Magyarországra, de mindig rengeteg élménnyel, feltőltődve jövünk vissza. A mostani látogatásunkra édesapám nagy gonddal szervezte a malacvágást, mindenképpen meg akarta mutatni a horvát férjemnek, hogy mi otthon Magyarországon mit hogyan csinálunk.. Örült is neki nagyon Iván, kint forgolódott ő is a hentes körül, segítkezett serényen..

Minden reggel azzal kezdünk, hogy elkészíti a vért anyukám.. Imádjuk, anélkül nem is disznótor a disznótor szerintem.. (meg még pár dolog nélkül).. A férjem még soha nem próbálta a hagymást vért és amikor mondtam neki, hogy mi a frissel leőlt malac vérét megesszük, akkor csak csodálkozva nézett.. =D Persze megkóstolta és nagyon ízlett neki, repetázott is párszor - mint ahogyan én is.. :)


HOZZÁVALÓK

vér
zsír
hagyma

bors

ELKÉSZÍTÉSE

  1. A friss vér nagyon gyorsan megalvad, amit anyukám egy késsel - még az edényben - bevagdos, majd egy kanállal beleszaggatja a forró vízbe a vért. (Egyszerűbb a kanál helyett csak a kezünket használni és úgy átszedni egy nagy fazék forró vízbe a vért, ahol megabáljuk azt (megfőzi). Csak az alvadt vért kell átszedni, a folyékony részt nem, mert az sok vizet tartalmaz, nem jó erre a célra.



Amíg fő a vér, addig zsíron üvegesre pirítunk 2-3 felszeletelt hagymát. Ez adja meg az igazi ízét a vérnek..





















A megfőtt és  a víztől alaposan kinyomkodott vérdarabokat átszedjük a hagymás edénybe. A vízet a legegyszerűbben úgy lehet kinyomni a vírből, hogy egy szitával merjük ki a vért, amit fakanállal szépen megnyomkodunk, hogy kicsöpögjön belőle az összes felesleges víz, amit magába szívott. 


A hagymás zsíron összesütjük a hozzávalókat. Sóval és borssal ízesítjük. Tehetünk bele egy késhegynyi pirospaprikát, csak a színe kedvéért, de elegendő a só és a bors is.






Ha Google+-on szeretnél hozzám csatlakozni, ide kattints.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések