HÁJAS TÉSZTA - AHOGYAN ANYUKÁM KÉSZÍTI
HÁJAS TÉSZTA
- AHOGYAN ANYUKÁM KÉSZÍTI
Ezer éve nem ettem hájas tésztát, így nagy volt az öröm, amikor a disznótor után anyukám hájas tésztát készített. Férjem gyanakodva hallgatta, hogy mit teszünk az édes tésztába, de alig bírta abbahagyni, annyira ízlett neki.
Finom is, igazi hagyományos hája tészta, ahogy annó a régi öregek készítették.. Tehát a recept, ahogyan az én anyukám készíti..
60 dkg liszt
1 tojás
só
szódabikarbóna friss, könnyű lesz a tészta
3 dl tej
1 kocka élesztő
2 kanál cukor
egy tenyérni háj
ELKÉSZÍTÉSE
- A langyos, cukrozott tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd összekeverjük a háj kivételével az összes többi hozzávalóval úgy, hogy jó -ahogy mondani szokták - hólyagos legyen a tészta.
- Hagyjuk letakarva egy fél órára, hogy keljen a tészta. Ezután kinyújtjuk ujjnyi vastagra a tésztát és megkenjük a háj felével.
- Ezután összehajtogatjuk a tésztát úgy, hogy képzeletben meghúzzuk a felezővonalat vizszintesen, majd a tészta tetejét és az alját ehhez a vonalhoz igazítjuk, majd ugyanezt tesszük függőlegesen a tészta jobb és bal oldalával.
- Várunk megint fél órát - addig letakarva hagyjuk a tésztát, hagy keljen, majd megint nyújtjuk és megkenjük hájjal a tésztát és összehajtogatjuk.
- Ezután megint várunk félórát, kinyújtjuk, tetszés szerinti kockákra vagy téglalapokra vágjuk, megtöltjük házi lekvárral (ami jó keményre van főzve) és a kis kocka tetejét az aljára hajtjuk, késsel pedig bevagdossuk az alját.
- 180 fokon aranybarnára sütjük, porcukorral meghintve tálaljuk.
A Facebookon itt tudtom hozzám csatlakozni.
Ha Google+-on szeretnél hozzám csatlakozni, ide kattints.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése
Ide írhatod az üzenetedet: