HÁJAS TÉSZTA - AHOGYAN ANYUKÁM KÉSZÍTI

HÁJAS TÉSZTA
- AHOGYAN ANYUKÁM KÉSZÍTI






Ezer éve nem ettem hájas tésztát, így nagy volt az öröm, amikor a disznótor után anyukám hájas tésztát készített. Férjem gyanakodva hallgatta, hogy mit teszünk az édes tésztába, de alig bírta abbahagyni, annyira ízlett neki.

Finom is, igazi hagyományos hája tészta, ahogy annó a régi öregek készítették.. Tehát a recept, ahogyan az én anyukám készíti..


HOZZÁVALÓK

60 dkg liszt
1 tojás

szódabikarbóna friss, könnyű lesz a tészta
3 dl tej
1 kocka élesztő
2 kanál cukor
egy tenyérni háj

ELKÉSZÍTÉSE


  1. A langyos, cukrozott tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd összekeverjük a háj kivételével az összes többi hozzávalóval úgy, hogy jó -ahogy mondani szokták - hólyagos legyen a tészta. 
  2. Hagyjuk letakarva egy fél órára, hogy keljen a tészta. Ezután kinyújtjuk ujjnyi vastagra a tésztát és megkenjük a háj felével.
  3. Ezután összehajtogatjuk a tésztát úgy, hogy képzeletben meghúzzuk a felezővonalat vizszintesen, majd a tészta tetejét és az alját ehhez a vonalhoz igazítjuk, majd ugyanezt tesszük függőlegesen a tészta jobb és bal oldalával.
  4. Várunk megint fél órát - addig letakarva hagyjuk a tésztát, hagy keljen, majd megint nyújtjuk és megkenjük hájjal a tésztát és összehajtogatjuk.
  5. Ezután megint várunk félórát, kinyújtjuk, tetszés szerinti kockákra vagy téglalapokra vágjuk, megtöltjük házi lekvárral (ami jó keményre van főzve) és a kis kocka tetejét az aljára hajtjuk, késsel pedig bevagdossuk az alját.
  6. 180 fokon aranybarnára sütjük, porcukorral meghintve tálaljuk.


Ha Google+-on szeretnél hozzám csatlakozni, ide kattints.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések