HAL GRILLEZÉSE

GRILLEZETT HAL




Horvátországban nagy hagyománya van a grillezésnek és szerencsére a férjem nagyon jól tudja hogyan kell bármit is nagyon finomra meggrillezni. Így nem is csoda, hogy alig várom, hogy nyaranta meglátogassuk férjem nagynénjét  Ruzsa nénit - Rogoznicában és valami finom grillezett dolgot készítsen a férjem az ottani nagy grillben. Én még olyan finoman elkészítve halat nem ettem, mint ahogyan a férjem grillezi. Persze itthon - a konyhában általában ő készíti a tengeri herkentyűket, mert tényleg nagyon rááll a keze és isteni finoman készít el mindent. Majd egyszer rászánom magam és teszek fel kagyló receptet is, mert az is isteni - a hallevesével egyetemben.. :)

Szóval a grillezés, barátokkal, jó társasággal nagyokat enni nyaranta nagyon jól tud esni kint a hűvösben - pláne ha még tengerparti kilátás is társul hozzá. Persze Ruzsa néninek van házi készítésű rakijája - az itteni pálinka - és nagyon finom szintén házi készítésű vörösbora.. Ezen kívül egy családi recept szerint szárított hallal elkészített istenien finom pitét szokott sütni amikor meglátogatjuk illetve sopárnik is mindig kerül az asztalra.. Szóval tényleg mindenféle földi jóval meg van ilyenkor pakolva az asztal és olyan jóleik néha 3-4 órát üldögélni és nagyokat beszélgetni és enni a megpakolt asztal mellett..

Lássuk, mi - a férjem- hogyan grillezzük a halat..


Alaposan megtisztítjuk a halakat, bevagdossuk, majd megsózzuk és bekenjük olajjal. Ezután a megtisztított grillbe fát teszünk - a legjobb grillezni a szőlővessző, ami már száradt.. Megvárjuk amíg elkezd nagyon égni a fa, majd ahogyan szinte elalszik a láng és már csak parázslik, akkor rakjuk a grillbe a halakat és szépen megsütjük. Figyeljünk oda, hogy a hal elég gyorsan elkészül - persze a hal nagyságától és milyenségétől is függ a sütési idő..

  1. Amikor elkészültünk, akkor egy nagy lábosba tesszük a grillezett haldarabokat, egy marék apróra feldarabolt petrezselymet és fokhagymát teszünk a tetejére és pár darab rozmaring ágat is - a lábos tetejére, bele a lábosba a halak közzé, ahogyan jólesik... Meglocsoljuk olíva olajjal, majd rátesszük a lábosra a tetejét és hagyjuk így min. fél órára - addig szépen elkészíthetjük a salátát hozzá, megterítjük az asztalt és jóízűen elfogyasztjuk. Aki legközelebb így készítii el, biztosan nem fogja bánni!! Nagyon finom..!!!





Ha Google+-on szeretnél hozzám csatlakozni, ide kattints.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések