TÚRÓS BUREK

TÚRÓS BUREK



Kisfiam él-hal a burekért, annak is a túrós változatáért. Itt Horvátországban bureket minden pékségben lehet kapni, illetve Splitben van egy (néhány) szuper hely, ahol isteni finom bureket készítenek és ha a férjemmel vagyunk és bureket szeretnénk, akkor biztos nem fogunk egy sima pékségbe betérni, hanem elmegyünk valamelyik szuper "burekeshez", ahol aztán lehet nem csak túrósat, hanem hússal, mángolddal és túróval töltöttet venni, de van krumplis töltelékkel is illetve édes változata is a bureknek. Kisfiamnál a túrós a nyerő - és a frissen sültnél nincs is finomabb.. épp emiatt kerestem olyan receptet, ami a legjobban hasonlít arra, amit a pékségekben is lehet kapni.

Van már fent egy burek receptem, ami a férjemék családi receptje.. Nagyon finom, van benne bőven anyag, ahogyan mondanánk otthon, Magyarországon.. de a pékségekben kapható burek egy picit máshogy van elkészítve.. Több a tészta benne - és kevesebb a túró.. De isteni finom az is!!!

Javaslom mindenkinek ezt a finom balkáni receptet kipróbálni! Megéri, tényleg isteni finom.. Én már jópárszor elkészítettem és a férjem mindig hümmögve állapítja meg, hogy nagyon finom, készítsek máskor is!


HOZZÁVALÓK

2 csomag réteslap
fél kg tehéntúró
2 csapott evőkanál tejföl
1 bögre víz (2,5 dl)
1 csapott teáskanál só
1 csapott evőkanál vaj vagy margarin (vagy akár sima zsír)
1 tojás (elhagyható)

A tetejére:
1 evőkanál étolaj
1 evőkanál tej

ELKÉSZÍTÉSE

1. A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
2. A zsírt a vízzel megmelegítettem.  A túrót összekeverjük a tejföllel és a sóval. Érdekességként írom le, hogy pl. itt Horvátországban teljesen másfajta túrónk van, sokkal krémesebb, mint az otthon kapható túró, így pl. én már nem használtam tejfölt. A sós túróhoz adhatunk egy tojást, amit jól összekeverünk. Szerintem ettől sokkal finomabb lesz a töltelék, de pl. az alaprecept nem ír tojást..
4. Egy tűzálló, kb. 24 cm átmérőjű kerek formát vajazzunk ki, majd terítsünk bele kettő réteslapot úgy, hogy a szélek túllógjanak a formán.
5. Fogjunk meg ismét 2-3 lapot, de ezúttal gyűrögessük össze, és úgy helyezzük a formába. Igazgassuk el, hogy szépen befedje a forma alját. Locsoljuk meg a zsíros víz kb. egyharmadával.
6. A túró felét kanalazzuk rá, és terítsük szépen szét.
7. Ismét gyűrünk 2-3 lapot, beletesszük, mint az előbb, meglocsoljuk egyharmadnyi adag zsíros vízzel, majd a túró másik felét szépen elterítjük rajta.
8. Ezután ismét összegyűrünk 2-3 réteslapot, meglocsoljuk a maradék egyharmaddal, majd végül beborítjuk a bureket 2-3 további réteslappal, a túllógó széleket visszahajtjuk, majd megkenjük egy kanál tej és egy kanál étolaj keverékével, és kb. 40-50 perc alatt szép aranyszínűre sütjük.


Recept: innen

Ha Google+-on szeretnél hozzám csatlakozni, ide kattints.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések