BEJGLI

BEJGLI




Karácsonyra nem maradhatott el a bejgli nálunk sem.. Ahogy az interneten nézegettem a recepteket, azt láttam, hogy nagyon sokan - háziasszonyok, az ismertebb és kevésbé ismert bloggerek is az Andi konyhájának a receptjét készítik, így én is azt a receptet használtam. Isteni finom, sokáig puha marad, a töltelék pedig tökéletes.


HOZZÁVALÓK

90 dkg liszt
25 dkg margarin
12.5 dkg zsír
10 dkg porcukor
2.5 dkg élesztő
1 dkg só
2 db tojássárgája
1 dl hideg cukormentes főzőtejszín (vagy tej)
kb. 2 dl hideg víz


85 dkg mák vagy dió
50 dkg kristálycukor
15 dkg zsemlemorzsa vagy darált kekszmorzsa
mazsola, őrölt fahéj, sok reszelt citromhéj, késhegynyi őrölt pirított szegfűszeg
0.5 liter víz

25 dkg gesztenye
kevés tej

ELKÉSZÍTÉSE


  1. A tésztából 6 db 27 dkg tésztának kell kijönnie - nekem olyan 29 dkg-osak voltak.  A tölteléknek ugyanannyi dkg -nak kell lennie mint a tésztának. Tehát egy 27 dkg-os tésztát 27 dkg töltelékkel kell megtölteni.
  2. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Az élesztőt a lisztbe bele kell morzsolni, nem kell keleszteni. A tésztának keménynek kell lennie.
  3. A tésztát összeállítjuk, majd 6 részre osztjuk- méréssel. Ezután kb. 20 percre tegyük hűtőbe.
  4. Kb. 20 * 25 cm-es téglalap alakúra kell nyújtani a tésztát. Célszerű előző nap elkészíteni, betölteni a bejgliket és csak másnap reggel sütni! A titkok : A tészta nyújtásánál sem a deszkát, sem a tésztát nem kell lisztezni. Délután mikor elkészül a bejgli akkor le kell kenni tojássárgájával, hagyni kell száradni, este le kell kenni tojásfehérjével. Éjszaka hűvös helyen de nem hűtőben kell tárolni. Ha meleg helyen van tárolva akkor túlkel. Olyankor mikor ragacsos, nem nyújtható liszt nélkül a tészta, akkor gyúrni kell még hozzá lisztet! Nyugodtan hozzá lehet még dolgozni annyi lisztet, hogy nyújtható legyen! Azért nem szabad lisztezett deszkán nyújtani, mert akkor nem lesz fényes a felülete a bejglinek! Csak reggel szabad sütni! Akkor már nem kell újra megkenni semmivel, hanem hurkapálcikával megszurkálni középen a legaljáig a tésztának. Ez azért fontos, hogy a gőz ki tudjon belőle jönni. Légkeverős sütőben, középen, 180 fokon, 25-30-percig kell sütni.
Diós-mákos töltelék készítése:
  1. A vizet a cukorral jól fel kell forralni. És utána ráönteni a többi összekevert hozzávalókkal. Jól ki kell hűteni. Célszerű előző nap elkészíteni.
  2. A tölteléket vizes kézzel nyomkodva lehet legkönnyebben a tésztán eldolgozni.


Gesztenyés töltelékkel : 1 bejglihez egy 25 dkg -os gesztenyemasszát használtam. Ehhez annyi tejet öntöttem, hogy keverhető massza legyen belőle és szét lehessen kenni a bejglii tésztáján.


Ha Google+-on szeretnél hozzám csatlakozni, ide kattints.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések