MÉZESKALÁCS - ZSÍRRAL, AZONNAL KÉSZÍTHETŐ

MÉZESKALÁCS - ZSÍRRAL






Van már két mézeskalács receptem fent, de ez abban különbözik tőlük, hogy ez zsírral készül. Ugyanolyan fiinom, azonnal formázható, süthető.. Mostanában ez szokott készülnii, mert mi - igaz még csak november közepe van, de már párszor elkészítettük ezt a sütit.. Mert szeretjük és finom..


HOZZÁVALÓK

350 g finomliszt
kb. 3 evőkanálnyi akácméz, jól megmerítve, púposan
100 g porcukor
1-2 teáskanál kakaó a színe miatt (elhagyható)
1 teáskanál szódabikarbóna
60 g vaj vagy zsír
1 tojás + 1 sárgája
1/2 kávéskanál őrölt fahéj
1/2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
csipet őrölt gyömbér - elhagyható
Esetleg kevés hideg víz

ELKÉSZÍTÉSE


  1. A sütőt 180 fokra begyújtjuk. A liszteket, kakaót, porcukrot, szódabikarbónát és a fűszereket alaposan elkeverjük. A vajat meglágyítjuk, belekeverjük a lisztbe, elmorzsoljuk. 
  2. A mézet kézmelegnél valamivel jobban felmelegítjük (kb. 50-60 fok), hozzákeverjük a lisztes keverékhez. Beleadjuk a tojást és a sárgáját, majd összegyúrjuk. Ha nem állna össze, pár csepp vízzel segíthetjük.
  3. Hagyjuk hűlni 5-10 percig.  Érdemes 3 részletben szaggatni. 3-5 mm vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, és mehet a sütőbe. 
  4. 180 fokon kb 8 perc alatt megsütjük. Még puhán vesszük ki a sütőből, és pihentetjük egy picit egyenes helyen. Vigyázzunk, hogy még puhán kell kivenni, ellenkező esetben ki fog száradni.. Én az ujjammal szoktam megnyomogatni a mézeskalácsokat. Ha még puha, de már az ujjam nyoma nem marad ott, akkor kivehető a sütőből.
Díszítés:  Ha kihűlt, díszíthetjük bolti íróval vagy tojásfehérjéből készített saját íróval. A tojásfehérjébe fokozatosan kell adni a porcukrot és azt egy fakanállal addig kavarjuk, amíg kemény nem lesz a hab. Úgy ellenőrízzük, hogy megfelelő e már az állaga, hogy egy kanállal ha kiemelek belőle, akkor már nem csepeghet, hanem mint a jégcsap megáll a fehér hab. Ekkor tesszük bele a citromlevet és még egy picit átkavarom, majd habzsékba töltve díszíthetjük ízlésünknek megfelelően.


Recept: innen

A Facebookon itt tudtom hozzám csatlakozni.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések