MEGGYES TÚRÓRUDI TORTA
MEGGYES TÚRÓRUDI TORTA
Ezt a nagyon finom és látványos tortát még februárban készítettem a kisebbik fiam, Benjamin szülinapjára. Én sütés nélküli tortaként készítettem - de persze lehet piskóta lapot sütni hozzá. Kekszalappal még gyorsabban elkészült és mivel költözködés közben voltunk, ezerféle dologgal, így ez tünt a legpraktikusabb megoldásnak számomra.
HOZZÁVALÓK
Tészta alap
20 dkg darált keksz
10 dkg vaj
5 dkg porcukor
2 dkg kakaó
kávé
Meggyzseléhez
Egy üveg kimagozott meggy befőtt
10 g zselatin
Túrós töltelékhez
40 dkg túró (ha lehet, akkor krémesebb túrót válasszunk)
2 dl tejföl
20 dkg porcukor
2 cs. vaníliás cukor
1/2 citrom leve
1 citrom reszelt héja
2 dl hulala tejszín (vagy habtejszín)
10 g zselatin (pl: Horváth Rozi)
1 dl víz
A csokoládé ganache-hoz:
10 dkg csokoládé (70 %-os)
1 dl tejszín
A díszítéshez: (ízlés szerint)
1 dl tejszín
meggy
ELKÉSZÍTÉSE
Kekszalap
Az alaphoz szükséges alapanyagokat összekeverjük, majd annyi kávét adunk hozzá, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. Vigyázat, nagyon finom, nagyon eteti magát!! Egy tortakarimát - az alja nélkül egy nagyobb tálra teszük és így helyezzük bele a kekszes alapot.
Meggyzselé
A meggyzselé hozzávalóit a zselatin kivételével egy kisebb lábosban megmelegítjük. A zselatint elkeverjük a langyos meggypépben és alacsony lángon addig melegítjük, míg teljesen feloldódik benne. Vegyük le a tűzről, hűtsük langyosra, addig készítsük el a túrókrémet.
Túrókrém
A túrót, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a citrom levét és héját, valamint a tejfölt tegyük egy tálba és keverjük össze.A vizet melegítsük fel, majd oldjuk fel benne a zselatint. Kevergessük, amíg langyosra hűl, majd öntsük a túrós krémhez és keverjük el alaposan. A tejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként, forgassuk a túrós krémbe.
A kekszes lapra simítsuk rá a túrókrém felét. Tegyük be a fagyasztóba 10 percre, majd óvatosan oszlassuk el rajta a langyos meggyzselét.
Újra tegyük vissza a fagyasztóba 10 percre, míg a zselé megszilárdul, végül simítsuk rá a maradék túrókrémet. Tegyük a hűtőbe 2-3 órára (akár egy egész éjszakára) ami alatt teljesen megszilárdul.
Csokiganache
A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, majd levesszük a gőzről, és állandó keverés mellett belecsurgatjuk a tejszínt, és szép csomómentesre elkeverjük. A sűrű csokoládékrémet a torta tetejére kanalazzuk, és egy spatula segítségével óvatosan elsimítjuk.
Dermedésig visszatesszük a hűtőbe, majd tejszínhabbal, csokoládéforgáccsal, olvasztott csokival, meggyszemekkel díszítjük.
Tálalásig hűtőszekrénybe tesszük.
Recept: innen
A Facebookon itt tudtok hozzám csatlakozni.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése
Ide írhatod az üzenetedet: