ERDEI GYÜMÖLCSÖS TÚRÓTORTA


ERDEI GYÜMÖLCSÖS TÚRÓTORTA



Nagyon szeretem a sütés nélküli túrótortát, bármilyen ízesítéssel elkészítve. Szeretem készíteni is, így mostanában szinte csak ilyen tortákat gyártok, a családom nagy örömére. H valaki megnézi a recept leírását, nehogy megijjedjen, nem olyan bonyolult, mint amilyen hosszú a leírása. 

Ezt a tortát a férjem szülinapjára készítettem, finom volt nagyon, mindenki addig repetázott, amíg nap végére el nem fogyott az egész finomság. Ahogy közeledik a nyár, a nagy meleg, sokkal jobban esik az embernek egy finom kis könnyű torta, mint pl ez a túrótorta. A gyümölcsöt ízlés szerint lehet variálni, sőt, ilyenkor javaslom is friss gyümölccsel elkészíteni. Nagyon finom, biztosan nem fog senki csalódni, ha megkóstolja. 



HOZZÁVALÓK

Tészta alap
20 dkg darált keksz
10 dkg vaj
5 dkg porcukor
2 dkg kakaó
kávé

Gyümölcszselé és gyümölcsmousse
40 dkg fagyasztott erdei gyümölcs
10 dkg cukor (de ízlés szerint lehet több, kevesebb, kóstoljunk!)
10 g zselatin
1 dl tejszín

Túrós töltelékhez
20 dkg túró (ha lehet, akkor krémesebb túrót válasszunk)
1 dl tejföl
10 dkg porcukor
1 cs. vaníliás cukor
1/2 citrom leve
1 dl tejszín
10 dkg zselatin (+ kb 5 ek víz)


ELKÉSZÍTÉSE

Kekszalap
Az alaphoz szükséges alapanyagokat összekeverjük, majd annyi kávét adunk hozzá, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. Egyszerre csak nagyon kis mennyiségű kávét öntsünk a kekszhez, mert annak tipusától függően más-más mennyiségre lehet szükségünk. Vigyázat, nagyon finom, nagyon eteti magát!! Egy tortakarimát - az alja nélkül egy nagyobb tálra teszük és így helyezzük bele a kekszes alapot.

Gyümölcszselé
A fagyasztott gyümölcsöt egy kisebb lábosban megmelegítjük. Hozzátesszük a cukrot, megkóstoljuk és ha úgy érezzük, tegyünk még hozzá. Szerintem ennél több nem kell bele, de mindenki kedvére ízesítse. Mixerrel összetörjük és pürésítjük a gyümölcsöt, majd ketté osztjuk,  mindkét részbe 5-5 g zselatint elkeverjük a langyos gyümölcs pépben és alacsony lángon addig melegítjük, míg teljesen feloldódik benne. Vegyük le a tűzről, hűtsük langyosra, majd az egyik felét a gyümölcsös zselének tegyük bele egy kisebb tortaformába (előtte fóliával béleljük azt ki). Ezt így be is tehetjük a mélyhűtőbe - addig, amíg a túrókrém el nem készül és keményebb állagot nem kap.A gyümölcszselé megmaradt részét csak hagyjuk, hagy zselésítődjön.

Túrókrém
A túrót, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a citrom levét és héját, valamint a tejfölt tegyük egy tálba és keverjük össze.A vizet melegítsük fel, majd oldjuk fel benne a zselatint. Kevergessük, amíg langyosra hűl, majd öntsük a túrós krémhez és keverjük el alaposan. A tejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként, forgassuk a túrós krémbe.

A kekszes lapra simítsuk rá a túrókrémet, majd tegyük be a fagyasztóba 10 percre - vagy addig, amíg a túrós krém elég szilárd lesz ahhoz, hogy a kisebb tortaformában lévő megszilárdult zselé ráhelyezhető.

Újra tegyük vissza a fagyasztóba az egészet,  és készítsük el a maradék gyümölcszseléből a mousset. Ehhez verjünk fel kemény habbá 1 dl tejszínt és a gyümölcszselénket öntsük bele (csak akkor, ha mr teljesen kihűlt!)szépen simítsuk el és óvatosan keverjük össze egy kanállal. Ezt tegyük a tortánk tetejére, majd tegyük a hűtőbe 2-3 órára (akár egy egész éjszakára) ami alatt teljesen megszilárdul.

Tálalásig hűtőszekrénybe tesszük.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések