STAFÁNIA TORTA

STEFÁNIA TORTA





Nagyon finom, csokis finomság készült nálunk még annó férjem szülinapjára. Aki szereti a dobos tortát annak tiszta szívből ajánlom ezt a finomságot. Igaz hosszú a leírása, de aki szeret a konyhában sütkérezni, az hamar elkészülhet vele.
Kokki Ildi oldaláról néztem ezt a receptet. Régebben sokszor csodáltam a weboldalán a gyönyörű tortákat, kekszeket. Ezért amikor férjem szülinapjára kerestem a tortának való receptet, rögtön hozzá mentem és ott keztem el nézegetni a tortákat. 

A recept a dobos torta receptje, csak a dobos torta jellegzetes teteje itt csak a sima csokikrém.


Hozzávalók: Egy 23 cm-es tortához 
(1) Tészta:
6 egész tojás
97.5 g liszt
97.5 g porcukor
34.5 g vaj
1,5 tk vanília kivonat
1,5 késhegy só
1,5 késhegy sütőpor
(2) Krém:
5 egész tojás
225 g porcukor
262 g vaj
300 g étcsoki (70%)
1,5 tk vanília kivonat (Házi, recept itt.)
(3) Díszítés:
kb. 75 g reszelt étcsokoládé
néhány csokoládé dísz (Nálam 12 db kicsi csokitallér.)
kakaópor



A tészta összeállítása:
A tésztát két tojásonként sütjük meg.  (tehát 3-szor készítettem el a tésztát egymás után).
A tojásokat kettéválasztjuk, majd a tojások sárgáit az 1/3 porcukorral és van. aromával kihabosítjuk. A fehérjét a késhegy sóval és a maradék porcukorral kihabosítjuk, majd a sárgájából készült tojáshabot beleforgatjuk a fehérjébe. Ezután gyors mozdulatokkal 2 részletben beleforgatjuk a lisztet, majd pár mozdulattal a vajat is.
Végül egy sütőpapírra átrajzoljuk a tortakarikát, nálam épp kettő fért rá. A tésztát elosztjuk, majd szépen kikenjük a lapokat, amiket előmelegített 180°C-on 10-12 perc alatt megsütjük. A tészta felszínét meglisztezzük, majd egy sütőpapírra átfordítjuk. Végül még melegen lehúzzuk a papírokat a tésztáról. (Ha megsült, akkor könnyen lejön, de ha nem akkor tapad rá a tészta, ekkor vissza kell tenni a sütőbe.)

A krém:
A krémet 3 részletben készítjük.
(1) A vajat a porcukor felével kihabosítjuk, majd félretesszük a konyapulton (szobahőmérsékleten).
(2) A csokit feldaraboljuk, majd gőz felett megolvasztjuk, majd félretesszük. A csokit alól a vizestálból a víz felét leöntjük, de a csokit továbbra is vizes lábos felett tartjuk.
(3) A tojásokat vízgőz fölött a maradék porcukorral és vanília aromával csípősre főzzük, vagyis kb. 75°C-ig hevítjük. A csípősre főzött tojáshabot egy másik tálba átszedjük, majd kihűlésig habosítjuk nagy fokozaton (5-7 perc.)
 A krém összeállítása:
A vajba belekanalazunk egy kevés tojáshabot és átforgatjuk, végül az összes tojáshabot beleforgatjuk. Ezután hozzáadjuk az olvasztott csokit, majd robotgéppel átkeverjük, ha szükséges. Ha a krémet túl hígnak éreznénk, akkor pár percre tegyük hűtőbe és már tölthetjük is a tortánkat.

A torta összeállítása:
A krémet a tálban 6 részre osztjuk, majd 5 tésztalapot a krémmel felváltva egymásra rétegezünk. Az utolsó adag krémmel a tortát burkoljuk, esetleg egy keveset félrerakunk a díszítéshez.

A tortát néhány csokidísszel, vagy a maradék kevés krémmel körbedíszítjük.






A Facebookon itt tudtom hozzám csatlakozni.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések