STOLLEN
STOLLEN
Egy nagyon finom német karácsonyi kalácsot, a stollent hoztam el. A kalács formája és kinézete a bepólyált kis Jézusra emlékeztet. Nem egy ördöngősség elkészíteni és nagyon finom, ajánlom mindenkinek, hogy egyszer próbálja ki. Természetesen a stollenből is van ezerféle - többek között marcipános, vajas, diós - én most túrósat készítettem rengeteg kandírozott gyümölccsel.
Eredetileg böjti kalács volt a stollen, majd szépen mindenféle fnomsággal gazdagított ünnep kalács lett belőle. A stollent karácsony előtt készítik el hagyományosan és hűvös helyen sokáig eláll - akár húsvétig is, olvastam valahol.. Nálunk másnap déutánra már kihűlt helye volt a két adagbl készült finomságnak!
HOZZÁVALÓK
1/2 élesztő
250 g. liszt
2 ek meleg tej
70 g. cukor
1 tojás
250 g. túró
100 g. vaj
80 g. mazsola
100 g kandírozott gyümölcs
1/2 citrom leve
a tetejére:
100 g. vaj
porcukor
ELKÉSZÍTÉSE
- A meleg tejben felfuttatjuk az élesztőt. Tegyünk bele egy kanállal a cukorból.
- Ha felfutott az élesztő, akkor miindent egy tálba öntünk és jól összedolgozzuk a tésztát. Én a kelt tésztákat mindig kézzel készítem de természetesen mehet géppen is ez a művelet.
- Letakarva 30 percet kelesztettem, majd jó átgyúrtam és kinyújtottam kb. 1/2-1 ujjnyira.
- Az egyik oldalát visszahajtjuk kb. a kinyújtott tészta feléig, kialakítva a stollen formáját. További 15-20 percet vártam a kelesztéssel. Közben begyújtottam a sütőt és 180 fokon aranybarnára sütöm.
- Ezután még melegen átkentem kivülről alaposan vajjal és megszórtam gazdagon porcukorral.
Ha szeretnél még kandírozott gyümöccsel készült süteményt, próbáld ki a blog egyik legnépszerűbb sütijét, a bögrés gyümölcskenyeret!
Recept: innen
A Facebookon itt tudtok hozzám csatlakozni.
Ha Google+-on szeretnél hozzám csatlakozni, ide kattints.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése
Ide írhatod az üzenetedet: