VANILIAKRÉMES KIFLI
VANILIAKRÉMES KIFLI
Kész kaland volt elkészíteni ezeket a finom kifliket.. Nem azért, mert valami ördöngősség lenne az elkészítése körül - SŐT, egyszerű elkészíteni, hanem amiatt, mert a 1,5 hónapos kisfiam nem nagyon akaródzott nélkülem meglenni, így esett meg, hogy reggel 7.30-kor kezdtem el az élesztőt felfuttatni és majd 2 után vettem ki a sütőből a kifliket.. De megérte..Nagyon finom a töltelék, biztosan fogom még máskor is használni, a kész kiflik pedig nagyon passzolnak kávézós/kakaós reggelihez/vacsorához.
A tésztához:
50 dkg finomliszt
1 evőkanál cukor
2,5 dkg élesztő
3 dl langyos víz
0,4 dl olaj
1 teáskanál só
A vajas tömegez:
12,5 dkg vaj
7 dkg liszt
A krémhez:
1 db tojás
3 evőkanál cukor
1 evőkanál vaníliás cukor
2 evőkanál finomliszt
2 dl tej
A kenéshez:
1 db tojássárgája
ELKÉSZÍTÉSE
- Az élesztőt felfuttatjuk 2 dl cukros vízben.
- Amikor felfutott, összedolgozzuk az összes hozzávalót és meleg helyen hagyjuk, hogy a duplájára keljen a tészta.
- Közben elkészítjük a vaniliás krémet. A tojást a cukorral és vaniliás cukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, elkeverjük csomómentesen és felöntjük a tejjel. Ezt követően folyamatos kevergetés mellett besűrítjük azt (lassú tűzön).
- A vajas tömeghez a vajat/margarint és a lisztet sima egyenletes tésztává dolgozzuk úgy, hogy a vajat belemorzsoljuk a lisztbe, majd összegyúrjuk.
- Amikor a tészta megkelt, 8 mm vastagra kör alakúra kinyújtjuk. A tésztát 8 helyen bevágjuk úgy, hogy a közepére képzelünk egy kisebb kört (vagy odateszünk egy bögrét), és annak a széléig menjen csak a vágás.
- A vajas tömeg felét rávagdostam a bevagdosott részekre, majd az egymással szemközti részeket egymásra hajtottam, majd kinyújtottam és megismételtem a műveletet a vajas tömeg másik felével.
- Ezután téglalap alakúra nyújtjuk és hosszában ketté vágva 12 háromszöget vágunk. Ezeket megtöltjük a vaniliás krémmel, kiflit formázunk és megkenjük tojással a tetejét.
- 200 fokon kb. 20 percig - amíg szép aranybarna színt nem kap - sütjük.
- Porcukorral megszórva tálaljuk.
Eredeti recept innen.
A Facebookon itt tudtom hozzám csatlakozni.
Ha Google+-on szeretnél hozzám csatlakozni, ide kattints.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése
Ide írhatod az üzenetedet: