VANILIAKRÉMES KIFLI

VANILIAKRÉMES KIFLI


Kész kaland volt elkészíteni ezeket a finom kifliket.. Nem azért, mert valami ördöngősség lenne az elkészítése körül - SŐT, egyszerű elkészíteni, hanem amiatt, mert a 1,5 hónapos kisfiam nem nagyon akaródzott nélkülem meglenni, így esett meg, hogy reggel 7.30-kor kezdtem el az élesztőt felfuttatni és majd 2 után vettem ki a sütőből a kifliket.. De megérte..Nagyon finom a töltelék, biztosan fogom még máskor is használni, a kész kiflik pedig nagyon passzolnak kávézós/kakaós reggelihez/vacsorához.

HOZZÁVALÓK

A tésztához:
50 dkg finomliszt
1 evőkanál cukor
2,5 dkg élesztő
3 dl langyos víz
0,4 dl olaj
1 teáskanál só

A vajas tömegez:
12,5 dkg vaj
7 dkg liszt

A krémhez:
1 db tojás
3 evőkanál cukor
1 evőkanál vaníliás cukor
2 evőkanál finomliszt
2 dl tej

A kenéshez:
1 db tojássárgája

ELKÉSZÍTÉSE


  1. Az élesztőt felfuttatjuk 2 dl cukros vízben.
  2. Amikor felfutott, összedolgozzuk az összes hozzávalót és meleg helyen hagyjuk, hogy a duplájára keljen a tészta.
  3. Közben elkészítjük a vaniliás krémet. A tojást a cukorral és vaniliás cukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, elkeverjük csomómentesen és felöntjük a tejjel. Ezt követően folyamatos kevergetés mellett besűrítjük azt (lassú tűzön).
  4. A vajas tömeghez a vajat/margarint és a lisztet sima egyenletes tésztává dolgozzuk úgy, hogy a vajat belemorzsoljuk a lisztbe, majd összegyúrjuk.
  5. Amikor a tészta megkelt, 8 mm vastagra kör alakúra kinyújtjuk. A tésztát 8 helyen bevágjuk úgy, hogy a közepére képzelünk egy kisebb kört (vagy odateszünk egy bögrét), és annak a széléig menjen csak a vágás. 
  6. A vajas tömeg felét rávagdostam a bevagdosott részekre, majd az egymással szemközti részeket egymásra hajtottam, majd kinyújtottam és megismételtem a műveletet a vajas tömeg másik felével.
  7. Ezután téglalap alakúra nyújtjuk és hosszában ketté vágva 12 háromszöget vágunk. Ezeket megtöltjük a vaniliás krémmel, kiflit formázunk és megkenjük tojással a tetejét.
  8. 200 fokon kb. 20 percig - amíg szép aranybarna színt nem kap - sütjük.
  9. Porcukorral megszórva tálaljuk.

Eredeti recept innen.


Ha Google+-on szeretnél hozzám csatlakozni, ide kattints.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések