ZSERBÓ

ZSERBÓ



Anyukám húsvéti és karácsonyi repertoárjából sohasem hiányzik a zserbó. Nekem valahogy túl tömény, túl sok volt mindig, így egy szelet próba után hagytam is a zserbót másra..

Most viszont úgy esett, hogy vendégeket vártunk és mivel a mézes-grízesem valahogy még a vendégsereg megérkezése előtti napon elfogyott, így helyette zserbó készült... (meg tepertős pogácsa és vaniliás brownie).. :) Valahogy mostmár nagyon ízlett, a férjem is imádta és a vendégeknek is nagyon ízlett.

A recept a Horváth Ilona féle szakácskönyvből való. Én a tésztát egy 30x20-as tepsiben készítettem, de az eredeti recept ezekkel a hozzávalókkal 35x25-ös sütőt ír..


HOZZÁVALÓK 

A tésztához:
35 dkg liszt
1 egész tojás
5 dkg cukor
20 dkg margarin vagy 15 dkg zsír
1 dl tej
1 dkg élesztő
csipetnyi sütőpor

A töltelékhez:
12 dkg darált dió
12 dkg cukor
20 dkg lekvár

Csokimázhoz:
3 dkg kakó
10 dkg cukor
3 dkg vaj
1 ek tej

ELKÉSZÍTÉSE

  1. Az élesztőt langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. 
  2. A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, a tojást, a csipetnyi sütőport, és jól összedolgozzuk. 
  3. A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk. Mindegyik lapot kinyújtjuk a tepsi méreteire, de a tészta ne érjen egészen a sütőlap széléig, mert a kelésnél és sütésnél terjeszkedik. 
  4. Az alsó lapot lekvárral megkenjük, és meghintjük a darált dió és porcukor keverékének a felével. Ráhelyezzük a második lapot, azt is hasonlóképpen kenjük meg és töltjük. Erre rátesszük a harmadik lapot úgy, hogy a széleket is betakarjuk vele. A tésztát rendes hőmérsékleten kelesztjük 1 óráig. 
  5. Tetejét megszurkáljuk, és lassan sütjük, míg a teteje egyenletes világospirosra sül. A megsült tésztát még melegen csokimázzal bevonjuk. Ha kihűlt, apró kockákra vagy apró hosszúkás szeletekre vágjuk




A Facebookon itt tudtom hozzám csatlakozni. Ha Google+-on szeretnél hozzám csatlakozni, ide kattints.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések