SLANAC, ami JOBB MINT A PÉKSÉGBEN
SLANAC II.
JOBB, MINT A PÉKSÉGBEN
A slanac itt Horvátországban nagyon közkedvelt péksütemény, hosszú sós rúdnak írnám le, annak, aki még nem találkozott vele. Otthon is lehet kapni, általában ebből a tészából késztenek az albán pékségekben sajtos négyest. (az ízük legalábbis nagyon egyforma).
Van már fent egy slanac receptem, amit szoktam is sűrűn készíteni, de annyira dicsérték ezt a receptet az egyik horvát fórumon, hogy elkészítettem. Nagyon finom, tényleg jobb, mint amit a pékségekben árulnak.
Néha fele sósan, fele sajtosan készült, de általában csak sósan készítem, ahogyan a pékségekben is lehet itt kapni.
HOZZÁVALÓK
650 gramm liszt
10 g száraz élesztő (vagy egy kocka friss)
10 g só
5 g cukor
3 dl tej
80 ml olaj
100 ml joghurt
1 ek ecet
Kenéshez egy kis olaj
Sós keverék:
5 gramm só
egy késhegyni szódabikarbóna (vagy sütőpor)
3 ek víz
15 gramm liszt
ELKÉSZÍTÉSE
A Facebookon itt tudtok hozzám csatlakozni.
HOZZÁVALÓK
650 gramm liszt
10 g száraz élesztő (vagy egy kocka friss)
10 g só
5 g cukor
3 dl tej
80 ml olaj
100 ml joghurt
1 ek ecet
Kenéshez egy kis olaj
Sós keverék:
5 gramm só
egy késhegyni szódabikarbóna (vagy sütőpor)
3 ek víz
15 gramm liszt
ELKÉSZÍTÉSE
- A langyos cukrozott tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a többi hozzávalóval együtt alaposan összedolgozzuk, majd meleg helyre tesszük, hogy megkeljen.
- Ezután megint átgyúrjuk a tésztát és elosztjuk a tésztát, 120 grammos kis labdákra. (10 részre)
- A tepsinket egy sütúpapírral kibéleljük és a kis labdákból hosszú rudakat gyúrunk, a hossza egyezzen mg a tepsink hosszával.
- Egyás mellé helyezzük a slanacokat és egy kis olajjal megkenjük s megspricceljük egy kis vízzel.
- 20 percig kelni hagyjuk, majd 250 fokon 10 percig sütjük (recept szerint, de inkább a színét nézzük, ha már egyenletes színt kapott, akkor kell a sós keverékkel meghinteni.
- A sós keverék hozzávalóit összekeverjük és egy kanál segítságável végighúzzuk a slanacokon azt. Most csak a felére tettem sós öntetet, a másik felét gazdagon megszórtam sajttal és még kb. 2 percre visszatettem a sütőbe.
Recept: innen
A Facebookon itt tudtok hozzám csatlakozni.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése
Ide írhatod az üzenetedet: