PRETZEL ZSEMLÉK
PRETZEL ZSEMLÉK
Mutatós, finom péksütemények készültek valamelyik nap a konyhámban. Igaz késő este lettek csak készen, de másnap reggelire is szuper finomak maradtak. Van már két hasonló bejegyzésem, ami szinte ugyanezzel a recepttel készült - zsemlét illetve bajor perecet készítettem már millió alkalommal, itt inkább csak annyi volt a különbség, hogy porélesztőt használtam - életemben először.
HOZZÁVALÓK
50 dkg kenyérliszt - én fehér lisztet használtam
2,8 dl langyos víz
4 dkg olvasztott vaj
2 teáskanál nádcukor
2 teáskanál finom tengeri só
1 ½ teáskanál porélesztő
3 liter víz
1 teáskanál szódabikarbóna
1 felvert tojás
2-3 evőkanál magkeverék – durvára vágott tökmag és napraforgómag, mák, szezámmag
ELKÉSZÍTÉSE
- A liszttel elkevertem a sót és az élesztőt, majd hozzáadtam a vizet és az olvasztott vajat. Jól összedolgoztam, majd 1 órán át kelesztettem.
- Ezután 6 részre vágtam és zsemlét illetve bagelt formáztam belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a formázott péksüteményt, letakarjuk és még 40 percig kelesztjük.
- Felforraljuk a vizet, beleteszünk 1 tk szódabikarbónát majd egyesével finoman a vízbe tesszük olyan 30 mp-re, majd megfordítjuk és a másiik oldalát is megfőzzük 30 mp alatt. Kiivéve mentek vissza a bélelt tepsire.
- Megkenjük őket a felvert tojással, a zsemléket éles késsel kétszer megvágjuk. Megszórjuk magokkal a bageleket is és zsemléket is és 220 C fokra előmelegített sütőbe tesszük olyan 18 percre.
Ezt a receptet itt találtam.
A Facebookon itt tudtom hozzám csatlakozni.
Ha Google+-on szeretnél hozzám csatlakozni, ide kattints.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése
Ide írhatod az üzenetedet: