KRUMPLIS POGÁCSA
KRUMPLIS POGÁCSA
Limarától készítettem el ezeket a finom burgonyás pogácsákat, igaz én csak fél adagot sütöttem, de biztosan elfogyott volna 1 kg lisztből is. A fél kg lisztből két tepsi pogácsa lett..:)
Egy-két dolgot módosítottam a recepten - vaj helyett zsírt használtam és tej helyett a krumpli főzővizét, és így is isteni finom lett.
2-3 db közepes méretű burgonya
0,5 kg liszt
1 kk. só
10 dkg zsír
1 kis doboz tejföl
1 tojás
fél dl víz a krumpli főzővizéből
2,5 dkg élesztő
pici cukor
ELKÉSZÍTÉSE
- Én a burgonyákat megpucoltam és apró darabra vágva főztem meg, mert úgy gyorsabban megfő, majd még melegen átnyomom egy krumplinyomón. Hagyom kihülni.
- A krumpli főzővizéből kb. 0,5 dl-t még langyosan használok, egy kevés cukort és az élesztőt teszek bele, megvárom, míg felfut.
- Közben a lisztet egy nagy tálba öntöm, elkeverem benne a sót, belemorzsolom a zsírt. Beleöntöm a tejfölt, tojást, és a felfutott élesztőt.
- Hozzáadom a kihűlt burgonyát és összeállítom a tésztát.
- Rugalmas, de jól nyújtható tésztának kell lennie, ha szükséges kevés tejföl vagy liszt még adható hozzá. Letakarom és kb. egy órán át hagyom pihenni.
- Lisztezett daszkán ujjnyi vastagra nyújtom a tésztát. Tetejét berácsozom és kb. 5 cm átmérőjű pogácsákat szaggatok belőle.
- Sütőpapírral bélelet tepsire sorakoztatom őket. Ismét pihentetem, kb. 30 percig.
- Felvert tojással lekenem és 200 fokos sütőben pirosra sütöm kb. 20 perc alatt.
A Facebookon itt tudtom hozzám csatlakozni.
Ha Google+-on szeretnél hozzám csatlakozni, ide kattints.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése
Ide írhatod az üzenetedet: