KANDÍROZOTT NARANCS ÉS CITROMHÉJ - AKÁR AJÁNDÉKBA IS

KANDÍROZOTT NARANCS ÉS CITROM

AVAGY EGY FINOM 

GASZTROAJÁNDÉK


Még van pár nap karácsonyig..Tehát ha valami kis apróságot szeretnénk még szeretteinknek adni, akkor érdemes kipróbálni ezt a receptet. Nálunk ajándék is lesz belőle és nasinak is kitűnő. Szerencsére kaptunk egy csomó házi - bio narancsot és citromot, így nem kell félni a nem bio gyümölcsök ki tudja mivel befújt héjától. 

Férjem nagynénjénél - teta Ružánál voltunk vendégségben, ahol igazi dalmát háziasszonyként a vidékre jellemző finomságokkal és saját családi recepttel látott vendégül bennünket.Az asztalon volt kandírozott narancs és citrom is, nagyon finom volt..El is kértem a receptet. :) Íme:

HOZZÁVALÓ

narancs, citrom
cukor
víz

ELKÉSZÍTÉSE
  1. A narancsokat, citromokat félbe vágjuk, majd a levét kipréseljük. A héját nekünk tetsző nagyságú csíkokra vágjuk, majd egy edénybe tesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. A vízbe teszünk egy kis sót is. A fehér részt nem kell kivágni vagy kikaparni. Nem lesz keserű, mert a sok áztatásban meglágyul és elveszti a keserű ízét.
  2. Másnap leöntjük a vizet és sima vizet öntünk rá. Áztatni kell 2-3 napig úgy, hogy a vizet napjában 2-3-szor cseréljük. Ha a narancscikkek közötti vékony hártya is benne van a narancsok héjában, azt húzzok ki, ki fog jönni egyszerűen, vagy vágjuk ki, az ne maradjon, csak a héj alatti fehér rész!
  3. Ezt követően leöntjük a vizet és kis vizet teszünk fel forrni, annyi cukorral, amennyi a héjak súlya, beletesszük a gyümölcshéjakat és főzzük addig, amíg a viz el nem fő. Vigyázzunk, a cukor ne karamellizádjon! 
  4. Egy tepsibe sütőpapírt teszünk, amire cukrot hintünk, erre fogjuk kiszedni a megfőtt narancshéjat. Egy villával szépen széthúzgáljuk az összeragadt darabokat, a tetejére is szórunk cukrot. A későbbiekben ez a cukor nagyon finom lesz süteményeknél sima cukor helyett. Ezt követően csak várni kell addig, amíg ki nem száradnak a narancs és citromdarabok.
  5. Ha szeretnénk, akkor csokit melegítve belemárthatjuk az egyik végét a kandírozott gyümölcsöknek, de anélkül is isteni az íze.




Ha Google+-on szeretnél hozzám csatlakozni, ide kattints.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések