HAMBURGER ZSÖMLE

HAMBURGER ZSÖMLE


Ezt a receptet elég sokszor szoktam használni, nem csak zsemle készítésére, hanem az alaptészta jó bármilyen buktaszerű kelt tésztához is, mert finom puha, egy kicsit édes a tésztája. Ebből készült pl. a töltött golyók is. 

Az alapreceptet itt találtam.

HOZZÁVALÓK

50 dkg liszt
3 ek tej
2,5 dkg élesztő
2,5 dl meleg víz 
5 dkg cukor
1,5 tk só
1 db tojás
5 dkg vaj


1 tojás a lekenéshez és szezámmag a szóráshoz


ELKÉSZÍTÉSE


  1. A langyos tejet és a vizet összeöntöttem, beletettem a cukrot és az élesztőt, megvártam, amíg az élesztő felfut.
  2. Ezután összedolgoztam a hozzávalókat és hagytam 1,5 órát, hogy hagy kelljen a tészta. A megkelt tésztát kiborítottam egy lisztezett deszkára és mégegyszer átgyúrttam, majd 8 egyenlő részre osztottam. 
  3. Zsemlét formáztam belőle és a tepsibe tettem. Letakartam és megint vártam 1,5 órát. Ezután tojással átkentem a tetejét, szezámmagot szórtam rá és ment az előmelegített sütőbe 180 fokra.

Ha Google+-on szeretnél hozzám csatlakozni, ide kattints.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések