HUMMUSZ
HUMMUSZ
Láttam már leírva humuszként, humusként és hummuszként is. A neve ennyiben eltérhet, de mind a csicseriborsó krémet takarja.
Én imádom a humuszt, de itt Horvátországban nem nagyon található az üzletek polcain.. Férjem még nem kóstolta, így hát elkészítettem saját kezűleg. A férjem szerencsére megszerette, így mostmár ez is rendszeres étel nálunk..
Ehetjük pitával vagy sima kenyérrel, minden verziója finom - persze a házilag elkészített, meleg kenyérrel a legjobb.. (pl. a naan is nagyon jó hozzá...)
Amit még érdemes tudni a humuszról, hogy rendkívül tápláló, előnyös élettani hatású telítetlen zsírsavakban gazdag. Emellett sok kalciumot, magnéziumot, cinket, vasat, mangánt, rézt és E és B vitamint tartalmaz. Rosttartalma is jelentős.
Én csak fél adagot készítettem - és fokhagyma nélkül, mert a férjem nem szereti a fokhagymát, de így is nagyon finom volt és nálunk gyorsan elfogy..
Én csak fél adagot készítettem - és fokhagyma nélkül, mert a férjem nem szereti a fokhagymát, de így is nagyon finom volt és nálunk gyorsan elfogy..
HOZZÁVALÓK
400 gramm csicseriborsó
3 gerezd fokhagyma
2 ek tahini szósz
1 citrom leve
1/2 kk őrőlt köménymag
kb. 2 ek olíva olaj
csicseriborsó főzőleve
ELKÉSZÍTÉSE
- Előző este áztassuk be a csicseriborsót, majd másnap tegyük fel sós vízbe főzni. Közben elkészíthetjük a tahini szószunkat is.
- Amikor a csicseriborsó megfőtt, hagyjuk egy kicsit, hagy hűljön ki, majd tegyük bele a mixerbe. Tegyünk bele az összes hozzávalót a főzővíz kivételével és mixeljük össze. Ezután a csicseriborsó főzővizéből annyit adagoljunk hozzá, hogy krémes állagú legyen..
- Olívaolajjal meglocsolva, egy kis pirospaprikával megszórva tálalhatjuk, de mi csak így simán szoktuk enni valami finom házikenyérre...:)
A Facebookon itt tudtom hozzám csatlakozni.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése
Ide írhatod az üzenetedet: