HUMMUSZ

HUMMUSZ 



Láttam már leírva humuszként, humusként és hummuszként is. A neve ennyiben eltérhet, de mind a csicseriborsó krémet takarja.

Én imádom a humuszt, de itt Horvátországban nem nagyon található az üzletek polcain.. Férjem még nem kóstolta, így hát elkészítettem saját kezűleg. A férjem szerencsére megszerette, így mostmár ez is rendszeres étel nálunk.. 

Ehetjük pitával vagy sima kenyérrel, minden verziója finom - persze a házilag elkészített, meleg kenyérrel a legjobb.. (pl. a naan is nagyon jó hozzá...)

Amit még érdemes tudni a humuszról, hogy rendkívül tápláló, előnyös élettani hatású telítetlen zsírsavakban gazdag. Emellett sok kalciumot, magnéziumot, cinket, vasat, mangánt, rézt és E és B vitamint tartalmaz. Rosttartalma is jelentős. 

Én csak fél adagot készítettem - és fokhagyma nélkül, mert a férjem nem szereti a fokhagymát, de így is nagyon finom volt és nálunk gyorsan elfogy..


HOZZÁVALÓK

400 gramm csicseriborsó
3 gerezd fokhagyma
2 ek tahini szósz 
1 citrom leve
1/2 kk őrőlt köménymag 
kb. 2 ek olíva olaj
csicseriborsó főzőleve


ELKÉSZÍTÉSE
  1. Előző este áztassuk be a csicseriborsót, majd másnap tegyük fel sós vízbe főzni. Közben elkészíthetjük a tahini szószunkat is.
  2. Amikor a csicseriborsó megfőtt, hagyjuk egy kicsit, hagy hűljön ki, majd tegyük bele a mixerbe. Tegyünk bele az összes hozzávalót a főzővíz kivételével és mixeljük össze. Ezután a csicseriborsó főzővizéből annyit adagoljunk hozzá, hogy krémes állagú legyen..
  3. Olívaolajjal meglocsolva, egy kis pirospaprikával megszórva tálalhatjuk, de mi csak így simán szoktuk enni valami finom házikenyérre...:)

Ha Google+-on szeretnél hozzám csatlakozni, ide kattints.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések